TAVASZI, NYÁRI, ŐSZI PROGRAMOK

Napjainkban egyre színesebb és változatosabb lehetőségekkel bővül a regió idegenforgalmi programkínálata a téli időszakon kívül is. A környék számtalan jobbnál jobb kikapcsolódási és sportolási lehetőséget kínál kora tavasztól késő őszig.

Kerékpározás – Murau-Kreischberg

Az Alpok egyik legkedveltebb útvonala a Mura folyó mentén kialakított kerékpárút (MURRADWEG), amelynek egy szakasza az EdelMur Apartmanház előtt halad el.  A hozzáértők szerint ez az egyik legváltozatosabb tájakon elterülő bicikliút, melynek állomásain nem hagyhatjuk figyelmen kívül az osztrák borokat és a remek helyi éttermeket sem.

A kerékpárút a Hohe Tauern Nemzeti Parkból indul, majd Grazot átszelve fut végig a Mura mellett, egészen az Osztrák-Szlovén-Magyar hármas határig. Az első 14 km-et a hegyi kerékpározást kedvelőinek ajánlják, mivel a szintkülönbség ezen a rövidke szakaszon 400 méter. Az út további része lankás, melyet akár gyerekekkel is könnyen végig lehet tekerni. Az útvonal Murradweg néven ismert, és teljes hossza 462,8 km, melynek 45 km-es (egyben talán legszebb) szakasza a Murau-i régión halad keresztül.

A 45 km-es szakasz Predlitzben kezdődik és Stadl an der Muron keresztül halad egészen Murauig. Az EdelMur Apartmanháztól 20 méterre található fahíd (Mursteg) köti össze Mura egyik partját a másikkal, melyen át kell kelnünk, ha folytatni akarjuk utunkat.
Kerékpárkölcsönzésre több szolgáltatónál is van lehetőség (Intersport, Sport Suli).

MOTOROZÁS

A tavasz beköszöntét mi sem szimbolizálhatja jobban, mint a jó idő hatására felbukkanó motorosok.

Az adrenalin és a sebesség kedvelőinek seregeit tavasztól őszig megtaláljuk Ausztria útjain, így Stajerországban is. Stadl an der Mur környéke motorozás szempontjából sem fog csalódást okozni, akár az egyéni, akár a csoportos túrákat részesítik előnyben.

RAFTING

Manapság a raftingolás, mint sport valamint aktív kikapcsolódási lehetőség egyre népszerűbb és közkedveltebb a fiatalok körében. Mivel a Salzburg tartományból eredő Mura keresztülszeli Stajerországot, így Stadl an der Mur környékén remek lehetőségek kínálkoznak kezdő valamint haladó raftingosok számára is. A Mura ráadásul az apartmanház kertje mellett folyik, így nem kell messzire menni ahhoz, hogy ezt a gyönyörű természeti képződményt szemügyre vegyük és raftingolás céljából kipróbáljuk.

Az EdelMur Apartmanház személyzete készséggel segít egy ilyen program megszervezésével kapcsolatosan.

TÚRÁZÁS

A friss hegyi levegő, a lágyan csordogáló patakok, a gyönyörű táj rengeteg kirándulni vágyót vonz a Murau-Kreischberg régióba. A túrázni indulók különböző nehézségi szintű útvonalak közül választhatnak (kék-könnyű; piros-közepes;fekete-nehéz). A csúcsokat megmászva pecséteket szerezhetnek be, melyek összegyűjtésével túrakitüntetést kaphatnak a turisták.

Az Arany túracipő kitüntetés 7 csúcs megmászása után szerezhető meg (Kreischberg, Kirbisch, Rosenkranzhöhe, Prankerhöhe, Ackerlhöhe, Schwarmbrunnhöhe, Frauenalpe).

Az Ezüst túracipő kitüntetéshez „csak” 4 hegyet kell meghódítani (Gstoder, Kreischberg, Frauenalpe, Stolzalpe).
A turisztikai irodából indulás előtt ne felejtsék el beszerezni a „Túracipő” kiadványt, amelybe a pecséteket gyűjthetik (túrakitüntetésüket szintén itt tudják átvenni 7 vagy 4 csúcs meghódítása után).

Gyermekekkel túrázók számára kihagyhatatlan a Detektiv tanösvény, amely St. Georgen falucskán vezeti végig az egész családot egy izgalmas nyomozás keretein belül. Az út során pecséteket (betűket) gyűjthetnek egy kiadványba, melyet a helyi turizmus irodában szerezhetnek be gyermekeik számára. A sikeres munka eredményeként egy szót fognak kapni megfejtésül, amelyért persze jár a megérdemelt jutalom (szintén a fent említett irodában).

TOVÁBBI PROGRAMLEHETŐSÉGEK

Nyári bobozás

Ne hagyják ki a nyári bobozás élményét sem, melyet Turracher Höhén vagy Grebenzenen próbálhatnak ki. Garantáltan életre szóló élményben fognak részesülni.

Golf

Kreischberg és Murau között 18 lyukas golfpálya várja a sportszerető közönséget.

Kisvasút

Unzmarkt és Tamsweg között közlekedő kisvonat 65 km hosszan, lenyűgöző tájakon és helyszíneken halad keresztül, amely nem csak a gyermekek számára fantasztikus élmény.

Játék- és élmányvilág Turracher Höhen

A Nocky’s Almzeit körút mentén Nocky Nyuszi várja gyerekeket, szüleiket több, izgalmas játékállomáson, többek között vízi játszótérrel, homokozóval, sebességmérővel, zenéléssel.

Séta Murauban

Muraut a fa és a sör városának is nevezik, így érdemes egy napot múzeumlátogatásra is szentelni. A Sörmúzeumban a felnőttek – egy sörkóstolással összekötött múzeumlátogatás során – interaktív tárlatvezetés keretein belül tapasztalhatják meg, hogyan készül a sör. A sörfőzde több, mint 500 éves múltra tekint vissza, és itt készítik a vidék jellegzetes és közkedvelt nedüjét, a Murauert.

A Famúzeumban (Holzmuseum) megismerkedhetünk mindennel, ami fa, és mindennel, ami a megmunkálásával kapcsolatos. A gyermekek részére is nagy élményt nyújt a múzeum, különös tekintettel egy kültéri fa- és vízi játszótérre.

Fürdőzés

Stadl an der Mur szabadidős központja tökéletes hely a kikapcsolódásra, és remek hely családosok számára is. Található itt játszótér, gördeszkapálya, focipálya, strandröplabdapálya sőt még fürdőzésre alkalmas mesterséges tavacska is.

A St Lorenzeni szabadtéri uszoda fűtött medencével, gyermekmedencével és játszótérrel várja a fürdőzni vágyókat.

Murauban pedig egy esős napot lehet pancsolásra fordítani fedett uszodában.

Mesepark St. Georgen ob Judenburg-ban

Kisgyermekeseknek kihagyhatatlan a mesepark (Märchenwald Steiermark), ahol egy erdei ösvényen hozzávetőlegesen 130 figura eleveníti meg a klasszikus mesevilágot, és ahol többek között csúszdázni, fánkozni, várat mászni is lehet.

Ásványmúzeum Turracher Höhen

Nem utolsó sorban kiemelnénk Apartmanházunk szobáinak nevét, színét megihlető ásványmúzeumot, a Mythos Edelstein Kranzelbinder-t, ahol nem csak gyönyörködni lehet a csodálatos ásványgyűjteményben vagy szebbnél-szebb köveket, ékszereket vásárolni, de nyáron a gyermekek számára kövek bányászására, mosására is lehetőség nyílik.